2017. március 6., hétfő

Öt házi készítésű rovarölő szer

1. A bogárűző almaecet
Egy nagy edénybe tegyünk két evőkanál szárított zsályát, rozmaringot, levendulát, kakukkfüvet, és mentát. Ezt töltsük fel egy liter almaecettel, és hagyjuk 2–3 héten keresztül állni, minden nap keverjünk bele az ecetes lébe. Ha letelt az idő, szűrjük le a keveréket, és tegyük egy szórófejes flakonba, majd a hűtőbe. Kész is, következhet a kártékony rovarok „szabályozása”.
2. Szárított, vagy friss gyógynövényekből készült szer
Szerezzünk be bors-, gyöngy-, vagy fodormentát, citronellát, citromfűt, levendulát. Legalább egy mentafélét érdemes felhasználni. Forraljunk fel egy bögre vizet, tegyük bele az illatos növényeket, födjük le, hogy az illóolajak maradjanak a fazékban, ne párologjanak el. 5–10 perc főzés után szűrjük le a keveréket, adjunk hozzá egy bögre egészségügyi szeszt. Szintén szórófejes flakonban, a hűtőben tároljuk a szert, használjuk, mikor szükséges.
3. Egyszerű, fokhagymás spray
Sok bogár, rovar nem kedveli a fokhagyma jellegzetes aromáját. Egy fej fokhagymát zúzzunk össze, majd keverjük bele egy bögre napraforgó olajba, amelyhez pár csepp mosogatószert is beletettünk. Tároljuk a hűtőbe, amíg jó erős fokhagyma szaga nem lesz az egésznek. Ezután következhet a hígítás, adjunk hozzá 3 bögre vizet, és még pár csepp mosogatószert. Kész is.
4. Nikotin
A nikotin ugyan az emberi szervezetre nincs jó hatással, de viszont a talaj számára hasznos, ugyanis elűzi a levéltetveket, és egyéb gondot okozó rovarokat. Három liter meleg vízhez egy bögre dohányra lesz szükség, a cigarettából kell kiszedni a szárított leveleket. A keverékhez még adjunk hozzá pár csepp mosogatószert is. Kész is, ezzel permetezzük le a talajt a bolhák ellen, ha a levéltetvektől szeretnék megszabadulni, akkor a levelek alsó részét célozzuk be, és fújjuk le.
5. Csípős rovarűző
A csípőspaprika égető ízéért a kapszaicin felelős, amit sok rovar nem tolerál. A feketeborsban is megtalálható ez a vegyület. Ezekből csípős port lehet készíteni. Egy adag borsot és csípős paprikát zúzzunk össze egy mozsárban, majd a törmelékkel szórjuk meg a kártevőktől hemzsegő területet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése