2017. március 6., hétfő

Hasznos őshonos mikroorganizmusok

Hasznos őshonos mikroorganizmusok (Beneficial indigenous microorganizm=BIM)
3.Bionutrients
A biológiai tápanyag készítés alapvető folyamata a fermentáció. Ha egy növényi anyagot fermentálni szeretnénk, ahhoz cukrot vagy melaszt adunk, amiből a mikroorganizmusok energiát nyernek az anyagok fermentálásához. Ezzel az eljárással a növényben lévő tápanyagok könnyebben elérhetők, enzimek keletkeznek, és a tápérték javul.
A képlet szerint 1/3 rész cukrot kell adni a feldarabolt növényi anyaghoz (gyümölcs, zöldség). Helyezzük olyan edénybe, aminek legalább a felét nyitva tudjuk tartani-a levegő szabad áramlása érdekében. Kb egy hét mulva ha megszagoljuk, érezhető az édes, savanyú, alkoholos illat. Ezután felhígítjuk 20 szoros vízzel a felhasználáshoz. Ebből 2-4 evőkanálnyit teszünk 1 gallon (3,785 liter) vízhez, ha az állatok ivóvizéhez adjuk, a komposztot permetezzük be vele, vagy a növényeink levelére locsoljuk tápanyagként.
Attól függően, milyen tápanyagot akarunk adni a növénynek, más és más növényt választunk.
Ha pl. káliumot szeretnénk dúsítani - a növény kálium igénye a virágzás és termésképzés szakaszában igen fontos - akkor készülhet az organikus fermentált permetszer pl. banánból, tökfélékből, papayából, sárgarépából.
Hal aminosav készítése: Nitrogén pótláshoz a cikk szerzője hal darabokat dolgoz fel , mivel az gazdag proteinben. Hozzáteszi az 1/3 rész cukrot vagy melaszt, és tesz bele tejsav baktériumokat is, hogy elmenjen az erős halszaga.
A kálcium pótlása különösen fontos a növények vegetatív növekedési szakaszában-a nitrogén mellett. Ehhez szerves kálciumfoszfát készítését ajánlja a következő furfangos módon:
Vegyünk néhány tojáshéjat, süssük meg annyira, hogy hamu képződjön belőle, majd öntsük le kb azonos tömegű almaecettel, ami néhány hét alatt a tojáshéj lebomlását eredményezi. A keletkező anyagot aztán hígítsuk 20 szoros vízzel, és már permetezhetjük is növényünk leveleire.
Gyömbér-fokhagyma kivonat: egyforma mennyiséget darabolunk fel a két alkotó elemből., majd sört vagy bort öntünk rá és várunk 12 órát. Ezután hozzáadjuk a szokásos 1/3 résznyi cukrot vagy melaszt, és engedjük fermentálódni 5-7 napig.
Az elkészült kivonat a fokhagyma ismert kén tartalmánál fogva jó hatású a gombabetegségek ellen. A gyömbér és fokhagyma páros az emésztés kiváló segítője. Ez a szer annyira jó erős antibiotikus hatást fejt ki, hogy jól használható pl. a csirkék gyengélkedése, vagy betegsége esetén is, ezen kívül hatásos a reumára is.
Ha növényi részeket fermentálunk, mindig vegyük figyelembe, hogy mely növényi részt használjuk fel, mivel a legtöbb tápanyag a magokban van, utána jön a gyümölcs, harmadik a sorban a növény többi része pl levele, szára. A hígításnál a magból készült kivonatokat kétszer nagyobb hígítással használjuk, mint a levélből készült anyagot. Ez csak ajánlás, jó, ha magunk kísérletezzük ki a saját anyagaink felhasználási módját.
Forrás linkje: http://hkpi.webs.com/Indigenous%20Micro-organism(Phil).pdf


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése