2017. március 6., hétfő

Őshonos mikroorganizmusok telepítése.

Őshonos mikroorganizmusok telepítése. A világhálón több cikk is megjelent az őshonos mikroorganizmusok (indigenous microorganisms ) röviden IMO fontosságával és használatával kapcsolatban.
Baktériumok, gombák, fonálférgek, stb. életközösségének telepítése által javíthatunk termőföldünk minőségén. Minden egyéb beavatkozás nélkül egészségesebbé, élénkebbé válik általa a talaj élet.
I. lépés.: Gyűjtsük össze a mikroorganizmusokat!
Egy tál főttrizst kell erdeitalajba avarral bepárnáznunk egy jó hétre. Ebben az esetben külön figyelmet kell fordítanunk gyűjtőedényünk védelmére az erdei vadaktól, akik ugyancsak szívesen fogadják a főtt rizst!
Másik lehetőségünk giliszta humuszból vagy komposztból kis zsáknyival szórunk egy dobozba (félig megtöltse!) és erre helyezzük a főtt rizst.
Egy hét elteltével, mint az a képen látható, a sűrű, pókháló szerű élő anyag átszőtte a dobozt. (fehérszínűnek kell lennie, ha fekete, akkor az nem használható!)
Ezzel az eredménnyel célunkhoz vezető első lépésünket megtettük.
II. lépés.: Szedjük le ezt a pókháló szerű mikroorganizmusokat tartalmazó anyagot. Maradhat kicsit földes is. Szemmértékkel ennek az anyagnak megfelelő mennyiségű barnacukrot adjunk hozzá.Jó 10 percig keverjük,míg hasonlóvá nem válik a nedves, nyúlós tésztához.
Mikor ezzel megvagyunk, tegyük félre egy hétre, hadd erjedjen (fermentáció)!
Egy hét után felhígítjuk (nem klóros vízben).Egy kiló fermentált anyagot akármelyik hordóban amiben lehet tárolni a vizet felkeverjük és használjuk mint folyékony trágya a földnek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése